rejsomat.pl
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego Kuchnia grecka

Grecka kuchnia pozostaje jedną z najbardziej charakterystycznych i znanych na całym świecie. Znajdujące się na półkowych sklepach produkty co jakiś czas zachęcają nas do kupna swoimi etykietami sugerującymi greckie pochodzenie lub recepturę. Czym jednak tak naprawdę jest grecka kuchnia i czego obowiązkowo powinniśmy skosztować będąc w Grecji O tym przeczytasz w naszym artykule!

  1. Kuchnia grecka kiedyś i dziś

Nietrudno stwierdzić, że kuchnia grecka to jedna z najstarszych kuchni świata. To w Grecji w dużej mierze ukształtowała się europejska kultura i to właśnie stąd pochodzi najstarsza książka kucharska datowana na 330 rok p.n.e. A jak wyglądała dawna kuchnia Grecji To co ją przede wszystkim odróżniało od tej dzisiejszej to niewielka ilość mięsa. Starożytni Grecy zdecydowanie preferowali ryby, a na ich talerzach, podobnie jak dzisiaj królowała pszenica, wino i oczywiście oliwa.

  1. Oliwa królową na greckich stołach

A skoro mowa o oliwie, to warto powiedzieć o niej kilka słów więcej, ponieważ to właśnie ona jest podstawą greckiej kuchni. Jest dodawana do niemal każdego dania. Jej jakość była ceniona od najdawniejszych czasów i tak jest do dzisiaj. Warto więc przynajmniej raz w życiu skosztować właśnie oliwy regionalnej z Grecji Nie można także zapomnieć o oliwkach, bez których oliwa by nie zaistniała. One także znalazły swoje stałe miejsce w greckich sercach i… żołądkach.

 

  1. Dużo warzyw = zdrowa kuchnia

Greckim światem kulinariów powinni zainteresować się zwolennicy zdrowego gotowania. Kuchnia w Grecji nie obyłaby się bez uwielbianych tutaj warzyw, takich jak: pomidory, cebula, cukinia, papryka, kapusta, koper włoski, szpinak, czy czosnek. Różne są sposoby ich przygotowywania, ale zazwyczaj Grecy je opiekają, duszą i smażą.

  1. Sery i przyprawy

Chyba jeden z najbardziej rozpoznawanych elementów greckiej kuchni to ser feta. Przygotowywany jest na bazie samego mleka owczego lub zmieszanego z mlekiem kozim. Dziś znajduje swoich smakoszy na całym świecie. Jest uwielbiany za słony, nieco cierpki smak i kruchą konsystencję. Jeżeli mielibyśmy wskazać najczęściej używane przez Greków przyprawy, to z pewnością byłby to koperek, pieprz, oregano i sól morska oraz, mniej oczywiste cynamon i mięta.

  1. Pszenica i mięso

Pszenica, chociaż tutaj wymieniana prawie na końcu, w greckiej kuchni zajmuje czołowe miejsce. Grecy pieczą z niej chleb i chlebek pita, ale dodają też do wielu innych potraw. Warto też zauważyć, że chleb podaje się w greckich restauracjach jako dodatek do niezliczonej ilości dań. W przypadku mięsa możemy mówić, że w większej ilości przywędrowało do Greckiego świata kulinariów z małym opóźnieniem. Na stołach Greków króluje dziś baranina w postaci szaszłyków souvlákia, ale popularnym daniem jest też gulasz przyrządzany z różnych mięs.

 

  1. Popularne i mniej popularne przysmaki

Najbardziej znanych potraw kuchni greckiej nie trzeba nikomu przedstawiać. Są nimi: horiatiki, czyli sałatka grecka dip tzatziki, faszerowane papryki lub pomidory zwane gemista, zupa z soczewicy fakes, czy niezwykle dziś popularna mousaka. Ulubioną przekąską Greków okazują się być nie tylko kromki chleba maczane w oliwie, ale także trójkąciki z ciasta filo lub francuskiego zwane tiropitakia. Ich nadzieniem jest oczywiście obowiązkowy ser feta. Do gustu Polaków powinny trafić też tzw. greckie gołąbki dolmades, czyli ryż zawijany w liście winogron, który z pewnością zaintryguje nasze kubki smakowe.

  1. Na koniec coś słodkiego

Wszelkie słodkości zazwyczaj towarzyszą uwielbianej przez Greków kawie. Są to różnego rodzaju wypieki, których głównymi bohaterami są owoce lub bakalie. Warto tu wymienić chrupiące ciasto baklawa, kremowy deser galaktoboureko, czy najróżniejsze ciasteczka występujące pod zbiorczą nazwą koulouria do nabycia w greckich piekarniach i cukierniach. Owoce to też osobny, grecki rarytas. Są ukojeniem w gorące dni i najczęściej serwuje się je w dużych misach.

Grecka kuchnia mieni się różnymi kolorami i odcieniami. Jest w niej wiele nowych smaków pochodzących z najróżniejszych zakątków świata, ale też dużo rodzimych tradycji, które zachowały się do dziś. Zachęcamy do odbycia kulinarnej podróży po Grecji podczas jednego z naszych żeglarskich rejsów!

Podobne artykuły
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
sobota, 8 lipca 2017
Hydrospeed to forma ekstremalnego sportu wodnego. Dyscyplina ta została zapoczątkowana we Francji i to tam cieszy się największą popularnością. Hydrospeed polega na spływie rwącą rzeką. Uczestnicy spływu znajdują...
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
poniedziałek, 10 lipca 2017
Doskonałym urozmaiceniem żeglarskiego rejsu po wodach Chorwacji jest wędkowanie. Morze Adriatyckie jest bogate we wspaniałe okazy ryb. Nie musimy wcale inwestować w drogi sprzęt i mieć duże doświadczenie, aby spróbować...
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
sobota, 14 lipca 2018
Chorwacja wyróżnia się interesującą kulturą i krajobrazem naturalnym. Chorwaci i ich specyficzny styl życia od lat fascynują przybywających do dalmackiego kraju turystów i żeglarzy. Długie tradycje nadmorskie i...

Dlaczego warto wybrać Rejsomat.pl?

korzyści największa baza ofert
Największa oferta w Polsce
korzyści tylko sprawdzeni organizatorzy
Tylko sprawdzeni organizatorzy
Każdy rejs może zostać anulowany za pełnym zwrotem w ciągu 24 godzin od chwili zakupu. Sprawdź zasady anulowania.
Elastyczne zasady anulowania
korzyści najniższa cena
Prezentujemy pełną ceną w PLN
korzyści kompleksowa oferta
Bezpieczny dla początkujących
korzyści profesjonalny skipper
Tylko profesjonalni polskojęzyczni sternicy
126Ofert rejsów
17 315Mil morskich w ofercie
9 717Połączeń lotniczych
622Atrakcji turystycznych
922Wolnych koi