Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Konoba Barba w chorwackim mieście Komiza jest uważana za tutejszą jedną z najlepszych, jeżeli nie najlepszą restaurację. Znajduje się przy ulicy Ribarskiej. Z wchodzącego w skład lokalu tarasu, można zobaczyć całą malowniczą zatokę i podziwiać imponującą architekturę miasta.
Restauracja znajduje się w bardzo dogodnym miejscu, z którego widoczna jest panorama zatoki, szczególnie wyjątkowo prezentująca się po zachodzie słońca, kiedy migoczące światła mariny oświetlają łagodną taflę wody. Podziwianiu widoków sprzyja dobrze oświetlony taras umiejscowiony wśród zabytkowej architektury i pięknej roślinności. Domowy wystrój lokalu uzupełniają wyjątkowe dekoracje i antykwaryczne obiekty, jak starodawne pianino, rustykalne meble i kamienna zabudowa. Cała ta oprawa nadaje lokalowi domowy i śródziemnomorski charakter przytulnego miejsca. To co jednak stanowi najbardziej o wyjątkowości tej restauracji to wspaniała, dalmatyńska kuchnia. W ofercie lokalu znajdują się potrawy oparte na lokalnych produktach pochodzących z upraw ekologicznych. Skosztujemy tu ryb, owoców morza, zup rybnych, wyśmienitą jagnięcinę, ośmiornice, kalmary, świeżo upieczony chleb. Wyjątkowo warte polecenia są dania z grilla oraz przygotowywane w tradycyjny sposób, pod znaną w całej Chorwacji peką. Wszystkie mięsa, ryby i owoce morza pochodzą z lokalnych dostaw od miejscowych rybaków i hodowców, dlatego polecamy to miejsce podczas żeglarskiego rejsu po Chorwacji. Dodatkowym plusem tego lokalu jest doświadczona obsługa służąca wszelkimi niezbędnymi informacjami i pomocą. Z dań pod peką polecana jest ośmiornica oraz jagnięcina.
Konoba Barba to miejsce o szczególnych walorach krajobrazowych. Możemy się tu cieszyć piękną scenerią, nie tylko na zewnątrz lokalu, ale także w środku, ponieważ właściciel pomyślał tu o każdym detalu. Kuchnia oparta na produktach pochodzących z upraw i hodowli ekologicznych sprawia, że miejsce to na długo zapadnie w pamięci swoim gościom.