Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Restauracja Bocca Vera powstała w roku 2013 i bardzo szybko zyskała sobie grono oddanych i przywiązanych klientów, którzy stali się jej stałymi bywalcami. Dzięki szerokiej ofercie potraw i napojów oraz świetnej obsłudze, lokal plasuje się w czołówce najlepszych punktów gastronomicznych na wyspie Losinj. Jeżeli więc decydujemy się na odwiedzanie ważnych punktów kulinarnych Chorwacji podczas żeglarskiego rejsu, Bocca Vera będzie jego obowiązkowym punktem.
Jedną z wielu podstawowych cech tego miejsca są stosunkowo niskie i przystępne ceny. Widoczna jest tu także dbałość o dobrą, rodzinną atmosferę. Wystrój restauracji przypomina włosko-śródziemnomorski styl. Obszerny taras zapewnia gościom dużo miejsc siedzących w pięknym otoczeniu z widokiem na panoramę malowniczej zatoki. Dania oferowane przez lokal pochodzą przeważnie z kuchni śródziemnomorskiej, dalmatyńskiej i włoskiej. Jako przystawki, proponowane są m.in. bruschetta, focaccia z prosciutto, dalmacka szynka, carpaccio i sałatka caprese. W karcie dań znajdują się także zupy, risotto, makarony, np. gnocchi z krewetkami, spaghetti bolognese, tagliatelle z pieczarkami i szynką, ravioli z sera twarogowego i salami czy fusilli wegetariańskie. Oczywiście jedną ze specjalności zakładu są ryby, np. smażone kalmary, filet z okonia morskiego w sosie z kaparami oraz klasyczna pizza i desery. W karcie win odnajdziemy głównie te chorwackie regionalne. Restauracja połączona jest z kawiarnią i barem, co oznacza, że możemy wpaść tu z wizytą niemal o każdej porze. Rano najlepiej udać się na aromatyczną, świeżo parzoną kawę, za dnia skosztować dań z głównej karty, a wieczorem wypić świetnie przygotowanego drinka lub koktajl.
Bocca Vera to bardzo wszechstronna restauracja oferująca różne dania, także te zaczerpnięte z kuchni europejskiej. Możemy się tu także wybrać o różnych porach i zawsze odnajdziemy coś odpowiedniego na daną chwilę.