Kraj: Włochy
Akwen: Morze Jońskie
Kraj: Włochy
Akwen: Morze Jońskie
Mesyna położona jest na włoskiej wyspie Sycylia, w jego północno - wschodniej części, nad Cieśniną Mesyńską przy Morzu Jońskim i Górach Pelorytańskich
Mesyna ze względu na niskie położenie względem morza, często zmagała się z sezonowym zalewaniem (szczególnie w okresie zimowym, kiedy klimat przyciąga liczne obfite ulewy), ale także kataklizmami jak trzęsienia ziemi czy tsunami. Mimo odbudowy wielu budynków architektonicznych, zabytki które tu istniały, po zniszczeniach nie odzyskały już swojej świetności, a niektórych nie udało już się odbudować.
Miasto jest jednak chętnie odwiedzanym przez turystów nadmorskim kurortem, ze względu na łagodny i gorący letni klimat. Jest pierwszym miastem, które odwiedzają turyści po przybyciu na Sycylie. Mesyna wyróżnia się szerokimi ulicami i niską zabudową. Do atrakcji miasta, które warto zobaczyć w trakcie pobytu w Mesynie, należy zaliczyć romańską Katedrę Duomo di Messina (katedra Wniebowzięcia Najświętszej Marii), która nie tylko zachwyca architekturą, ale jest także miejscem z fantastycznym punktem widokowym, z jakiego widać całe miasto, otaczający krajobraz, główny port i cieśninę. Punktem widokowym jest 60 metrowa wieża na Katedrze, która należy do najpopularniejszych atrakcji w mieście. Na uwagę zasługuje także Latarnia Morska, kościół Santuario della Madonna di Montalto na wzgórzu Capperina wyróżniający się strzelistymi wieżyczkami, czy pozostałości po słupach energetycznych, tzw. Pylony Mesyńskie.
Do ważnych budynków w mieście należy także dzwonnica posiadająca jeden z największych mechanizmów zegarowych na świecie. Dzwonnica codziennie o godzinie 12.00 w południe przyciąga ogromną widownię. Umieszczone na dzwonnicy figury - wraz z wybiciem pełnej godziny - uruchamiane są przez mechanizm i przy pieśni ‘Ave Maria’ ukazują życie Jezusa Chrystusa - narodziny, ukrzyżowanie, zmartwychwstanie. Fascynująca opowieść obserwowana na wieży, jest wspaniałym przeżyciem, którego nie można przegapić będąc w Mesynie.
Przed wyjazdem do innych miast na Sycylii, skorzystaniem z tutejszych rejsów po Morzu Jońskim, Tyrreńskim czy cieśninie, warto skosztować lokalnych przysmaków m.in. Pidoni (lub pitoni), Granita z brioche (granita ca’ briosi), Cannolo, Pignolo, Arancini, sycylijskich serów: pecorino, primosale i caciocavallo, lub potraw z owoców morza z dodatkiem ziół i świeżych warzyw.
Rejsy po takiej smakowej uczcie pozwolą w pełni cieszyć się urokami sąsiednich wybrzeży, wysp i wysepek, kiedy podróż na wodzie nieco się wydłuży.