Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Pag to piąta największa wyspa Chorwacji która charakteryzuje się nietypowym kształtem naturalnym i warunkami krajobrazowymi. Miejsce to jest bardzo skaliste, co jest wynikiem działania wiatru bora wiejącego znad Velebity. Dlatego na Pag nie natrafimy na bujną roślinność, ale za to możemy cieszyć się „księżycowym” krajobrazem.
Niewielka roślinność jest źródłem pożywienia dla tutejszych owiec, które żywią się przede wszystkim tymiankiem, szałwią i rozmarynem. To z ich mleka produkowany jest największy, lokalny przysmak znany w całej Chorwacji czyli ser Paški sir. Obowiązkową atrakcją dla wszystkich smakoszy i nie tylko będzie więc skosztowanie tego regionalnego rarytasu. Pag to także kilka urokliwych miejscowości zachęcających obietnicą spokojnego wypoczynku i lokalnym kolorytem. Miłośników historii, kulturowych ciekawostek i tradycji z pewnością przyciągnie największe miasteczko wyspy o tej samej nazwie, czyli Pag. Tutaj warto przyjrzeć się interesującej architekturze i tutejszym wyrobom w postaci koronek i ludowych strojów. W mieście organizowane są w okresie letnim liczne festiwale i interesujące zarówno dla turystów, jak i żeglarzy i uczestników żeglarskich rejsów, wydarzenia. Świetnym pomysłem będzie także odwiedzenie miasteczka Novalja, w którym warto odwiedzić miejscowe Muzeum Miejskie. Miejscowość jest często nazywana � Chorwack � Ibizą” ze względu na doskonałe kluby nocne, liczne atrakcje, które urozmaicają nocne życie miasteczka oraz miejską plażę idealną do wypoczynku. Amatorom nurkowania polecamy wybranie się w stronę niewielkiej osady Cacka i zanurzenie się w wodach tutejszej zatoczki – niezapomniane wrażenia gwarantowane!
Wyspa Pag to jeden z najczęściej obieranych kierunków wypraw żeglarskich. Trudno się temu dziwić, jeżeli weźmiemy pod uwagę niezwykłe uwarunkowania naturalne wyspy oraz jego liczne atrakcje. Jeżeli po dniu spędzonym na zwiedzaniu i poznawaniu wyspy zapragniemy skosztować doskonałych, lokalnych specjałów, polecamy świetnie oceniane restauracje oferujące dania kuchni lokalnej, takie jak: Trapula Wine & Cheese Bar, Konoba Bodulo, czy Bistro Na Tale.