Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Restauracja Meneghello Palmizana została uznana przez czołowe czasopisma krytyczne za jedną z najlepszych w basenie Morza Śródziemnego. Jej ogromnym atutem, oprócz świetnego menu, jest historyczność tego miejsca i znajdujący się tu ogród botaniczny. Toto zachwyca natomiast bliskością morza i najlepszą selekcją win. Obie restauracje powinny zachęcić uczestników żeglarskich rejsów, którzy pragną poznać chorwack � kuchnię od najlepszej strony.
Jednym z głównych powodów, dla których restauracja zyskała światową sławę jest bogactwo owoców morza w wodach otaczających wsypę Sveti Klement. Oferowana tu kuchnia opiera się na bazie świeżych ryb, skorupiaków, homarów i krewetek połączonych w mistrzowski sposób z grillowanymi warzywami. Restauracja otwarta jest od rana do nocy i oferuje bardzo różnorodne dania, takie jak przystawki z lokalnie wyrabianym serem i dalmatyńskimi oliwkami, kalmary, grillowana skorpena, czy kurczak w rozmarynie. Na terenie restauracji, oprócz ogrodu botanicznego możemy także podziwiać część kolekcji sztuki kompletowanej przez Dagmar Meneghello. Nieco odmienny charakter, ale wciąż wysoki poziom prezentuje restauracja Toto. Jej klasyczne, dalmackie menu z naciskiem na owoce morza zawiera także kilka mniej tradycyjnych potraw, np. ceviche. Specjalnością zakładu są krewetki z kaszą bulgur, żabnica w sosie z białego wina i tuńczyk. Oferowane wina przeważnie pochodzą z Chorwacji np. czerwona odmiana Plavac Mali, które są wytwarzane ze szczepów winogron powiązanych ze słynnym Zifandel. Najlepsze chorwackie wina białe oferowane przez restaurację, to Posip, Malvazija i Grasevina. Poza tym w karcie znajduje się także kilka win międzynarodowych i musujących. Bliskość plaży powoduje, że z restauracji Toto można udać się prosto do wody i zażyć kąpieli.
Dwie najlepsze restauracje długo pracowały na swą międzynarodową renomę. Wizyta w nich zapewni nie tylko wspaniałe doznania kulinarne, ale też estetyczne i zmysłowe. Każda z nich oferuje także inną, ale wciąż śródziemnomorską kuchnię. Z pewnością każdy odnajdzie w nich coś dla siebie.