Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Restauracja znajduje się w centrum miasta u podnóża schodów prowadzących na górę Trsat. Wystrój miejsca to połączenie rustykalnego i nowoczesnego wzornictwa. Lokal i jego młody, ambitny zespół kucharzy oferuje dania nowoczesne, połączone z tradycją kuchni dalmatyńskiej, której powinna skosztować każda osoba wybierająca się w żeglarskirejs po Chorwacji'>rejs po Chorwacji.
Potrawy przyrządzane są z użyciem lokalnych produktów, świeżych ryb i owoców morza. W karcie pojawiają się także dania mięsne oraz regionalne specjały. Wśród najbardziej polecanych przez obsługę restauracji znajdują się: risotto z wędzoną szynką i parmezanem, filet z gotowanego w próżni labraksa, owinięty cukinią i sosem pomidorowym, a także steki w sosie z czerwonego wina i gnocchi nadziewane truflami, przystawka z aromatyzowanymi krewetkami oraz truskawki w sosie z czerwonym pieprzem, tiramisu i sorbet truskawkowy na deser. W karcie dań znajdziemy także carpaccio z wołowiny, z nadziewanymi borowikami i suszonymi migdałami, domowy makaron surlice, tuńczyk w sosie dijon czy tatar z tuńczyka. Lokal oferuje dania z kuchni dalmatyńskiej, ale inspiruje się także kuchnią świata. Oferowane potrawy są podawane w bardzo wykwintny i artystyczny sposób. Przebywając tu będziemy mieli okazję skosztować specjałów jednej z najlepszych restauracji w Chorwacji Należy jednak mieć na uwadze, że lokal nie oferuje jedynie dań kuchni śródziemnomorskiej, chociaż przeważają w nim ryby i owoce morza. Restauracja ma do zaproponowania kilka własnych, oryginalnych pomysłów. Na szczególną uwagę zasługuje tu domowy makaron i regionalne wina.
Konoba Nebuloza to świetny wybór dla prawdziwych smakoszy, znawców kuchni, ale także osób, które uwielbiają zjeść coś dobrego i nietuzinkowego. Lokal oferuje nowe, świeże spojrzenie na tradycyjną kuchnię Dalmacji i świetnie mu to wychodzi, bo przyciąga coraz więcej turystów.