Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Restauracja Tri Piruna jest uznawana za jedną z najlepszych w mieście Vodice. Założyła ją rodzina Alfirev pod pierwotną nazwą Ilirija. Jest to jednocześnie jedna z pierwszych restauracji w tym rejonie. Została otwarta na początku 1973 roku.
W lokalu dostępnych jest 55 miejsc. W wystroju jego wnętrza dominuje drewno i miejscowy kamień. Taki sposób urządzenia restauracji ma przywodzić na myśl śródziemnomorski styl, któremu dodatkowych atutów dostarczają autentyczne obiekty dalmackie starej daty, takie jak drewniane meble, szafki, obrusy, stare cegły, żyrandole i elementy kojarzące się z wystrojem retro. Wnętrze lokalu prezentuje się więc wyjątkowo i wykonane jest z ogromną starannością. Sprawia też, że jest to miejsce niezwykle klimatyczne. Renomę Tri Piruna zawdzięcza jednak przede wszystkim swojej wspaniałej kuchni. Przygotowywane dania pochodzą z kuchni chorwackiej i są przygotowywane w tradycyjny dalmatyński sposób. Lokal oferuje też pełną gamę unowocześnionych przepisów, inspirowanych kuchniami świata i nowinkami zaczerpniętymi z nowoczesnego sposobu myślenia o kuchni. W restauracji możemy więc skosztować dań przyrządzonych według prawideł kuchni molekularnej. Kucharze opierają swoje potrawy na lokalnych produktach. W karcie dań odnajdziemy m.in.: ostrygi, babciny pasztet z ryby, carpaccio wołowe, wybór serów, czarne risotto z mątwą, steki, filet z łososia, grillowany stek z tuńczyka, domowy chleb, a nawet menu specjalnie kierowane do dzieci. Warto przed przyjściem do restauracji zrobić rezerwację.
Tri Piruna to wspaniałe miejsce z tradycjami, którego kucharze nie uciekają od najnowszych trendów w świecie kulinarnym i dzięki temu oferują typowo dalmatyńskie specjały z nowoczesnymi inspiracjami. Ponieważ właściciele myślą o wszystkich swoich klientach, możemy udać się tutaj także z dzieckiem, dlatego miejsce to będzie idealnym punktem kulinarnego i żeglarskiego rejsu po Chorwacji dla rodzin.