Kraj: Czarnogóra
Akwen: Morze Adriatyckie
Kraj: Czarnogóra
Akwen: Morze Adriatyckie
Na terenie czarnogó skiej mariny Porto Montenegro znajduje się kilka lokali oferujących dania kuchni śródziemnomorskiej i innych rejonów świata. Wszystkie restauracje wpisują się w luksusowy charakter tego miejsca i świadczą usługi na najwyższym poziomie. Nie dziwi więc, fakt, że mieszczące się na przystani lokale gastronomiczne zyskują świetne opinie wśród gości i cieszą się dużym zainteresowaniem turystów i uczestników naszych żeglarskich rejsów.
Jedną z takich restauracji, która niezmiennie zyskuje dobre oceny wśród swoich klientów, jest One. W karcie lokalu znajdują się dania zarówno kuchni śródziemnomorskiej, jak i międzynarodowej. Składają się na nie m.in. tatar z kaparami, ogórkami kiszonymi i szalotkami, carpaccio z tuńczyka, czarne risotto z mątwą, tagiatelle z gorgonzolą, stek z sosem grzybowym, szynka z jagnięciny, potrawka z jagnięciny z polentą i serem pecorino, żeberka wołowe czy grillowane krewetki. Serwowane desery to typowo włoskie przysmaki, wśród których znajduje się panna cotta, tiramisu czy tarta cytrynowa. Na uwagę zasługuje sposób podawania dań, który jest bardzo wykwintny. Lokal oferuje swoim gościom obszerną i dokładnie wyselekcjonowaną kartę win oraz szampanów. Wszystkie potrawy przygotowywane są z najwyższej jakości składników pochodzących od lokalnych dostawców. Wśród dań pojawiają się również lokalne przysmaki, przygotowywane według tradycyjnych sposobów. Wystrój restauracji to wysublimowane i eleganckie formy, które idealnie wpasowują się w wykwintny i śródziemnomorski charakter lokalu. Goście mogą spożywać zamówione posiłki na obszernym tarasie widokowym, z którego rozpościera się panorama zatoki wraz z zacumowanymi w niej jachtami.
Restauracja One jest uważana za jedną z najlepszych w mieście Tivat. Świetnie wpasowuje się w specyfikę mariny Porto Montenegro, która kojarzy się z luksusem i wysoką jakością obsługi.