Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Jest to nietypowa atrakcja dla wszystkich pasjonatów kuchni śródziemnomorskiej, ale także dla tych, którzy pragną podczas swojego żeglarskiego rejsu nabyć nowe umiejętności. Kurs gotowania w Trogirze odbywa się w autentycznej starej kamienicy znajdującej się w samym centrum Starego Miasta. Takie lekcje mogą stać się kulinarnym i kulturowym doświadczeniem.
Lekcje gotowania rozpoczynają się każdego dnia od spotkania zaplanowanego na godzinę dziewiątą w jednej z najstarszych kawiarni w Trogirze. Pierwsze zajęcia to omówienie menu kawowego i ciast domowych. Następnie kursanci udają się do lokalnego rynku żywności i targu rybnego, gdzie dokonują zakupu świeżych ryb i warzyw pochodzących od lokalnych rolników. Zajęcia są prowadzone przez prawdziwą znawczynię kulinariów i autorkę książki kucharskiej. charyzmatyczną Ivanę Orešić, która z chęcią i zapałem dzieli się swoim doświadczeniem w przygotowywaniu dań kuchni śródziemnomorskiej. Kursy realizowane są w języku chorwackim i angielskim. Uczestnicy lekcji będą mieli okazję na poznanie regionalnych przepisów i ich historii. Dowiedzą się także w jaki sposób rozpoznawać najlepsze produkty i pozyskiwać z nich odpowiednie składniki. Każde zajęcia trwają 5 godzin i obejmują poranną kawę, ciasto, obiad, deser, napoje i edukację pod okiem mistrzyni. Zajęcia mają swobodny i zabawowy charakter. Nie są to profesjonalne kursy.
Wzięcie udziału w kursie oprócz zapewnienia uczestnikom świetnej zabawy będą okazją do poznania historii miasta i panujących tu zwyczajów. Ponadto stworzą kursantom warunki do doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych. Na zajęcia można zdobyć wiedzę na temat lokalnych produktów, chorwackiej kuchni i tricków kucharskich wykorzystywanych przez specjalistkę w swojej dziedzinie.