Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Bistro Beppo to jedyna restauracja meksykańska w tym rejonie chorwackiej Dalmacji. Wszystkie przygotowywane tam posiłki są przyrządzone według starych receptur meksykańskich oraz dalmatyńskich. Wnętrze restauracji jest głównie zdominowane przez barwne i liczne akcenty związane z Meksykiem. Nietypowy wystrój oraz oryginalna, jak na te rejony, kuchnia może przypaść do gustu niejednemu uczestnikowi naszych żeglarskich rejsów.
Lokal szczyci się certyfikatem jakości. Znajduje się na końcu zatoki Vela Luka. Można do niego podpłynąć na łodzi, ponieważ restauracja udostępnia miejsca do cumowania. Z poziomu tarasu można stąd ujrzeć historyczną jaskinię Vela Spila, która zainspirowała właścicieli lokalu do zaprojektowania jednego z pomieszczeń w stylu neandertalskim. Przed przekroczeniem progu restauracji, należy się przygotować na specyficzną estetykę tego miejsca. W środku występuje prawdziwa mieszanka kolorów, dekoracji i stylów, wśród których przeważa motyw Meksyku. Wszędzie wiszą sombrera, rybackie sieci i muszle. Przygotowywane potrawy to już jednak zwrócenie się bardziej w stronę wykwintności i wyszukanego podania. Wśród specjalności zakładu znajdują się: tradycyjna meksykańska mieszanka kurczaka z amerykańskim sosem serowym, zawinięta w chrupiącą tortillę oraz meksykańska mieszanka frutti di mare, kurczak fajita, quesadilla z kurczakiem, befsztykiem, warzywami i salsą, tacos i typowo meksykańskie sosy. Oczywiście w karcie znajdują się także typowo dalmatyńskie dania: wędzona szynka, oliwki, sałatka z ośmiornicą oraz sałatka z tuńczykiem. Wśród deserów będziemy mieć okazją skosztować naleśników w różnych odsłonach.
Typowo meksykańska restauracja to interesująca odmiana wśród śródziemnomorskich lokali. Bistro Beppo nie rezygnuje z tradycyjnej kuchni i także korzysta z dobrodziejstw rodzimych przepisów lokalnych, jednak meksykańskie specjały powinny zachwycić niejednego gościa.