Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Restauracja Julie to najbardziej znany lokal na chorwackiej wsypie Zirje. Panuje tu rodzinna i przytulna atmosfera. Jest to miejsce, w którym serwuje się regionalną kuchnię śródziemnomorską, dlatego w karcie przeważają dania z owocami morza i to one są znakiem rozpoznawczym restauracji.
W komfortowym wnętrzu lokalu można poczuć się naprawdę jak w domu, co z pewnością docenią uczestnicy naszych żeglarskich rejsów. Julie to rodzinny biznes z tradycjami. Kucharze przygotowują tu dalmatyńskie potrawy. Możliwie jest składanie zamówień dań przygotowywanych według chorwackiego sposobu pod peką. Należy jednak pamiętać o odpowiednio wcześniej złożonej rezerwacji, ponieważ ta tradycyjna forma przyrządzania wymaga czasu. Specjalnością lokalu są pieczone ośmiornice oraz risotto z mątwą. Restauracja oferuje gościom szeroki wybór ryb i specjałów na bazie mięsa. Dodatkową atrakcję jest możliwość zagrania w bocce. Zabawa nie tylko zapewni dodatkową rekreację, ale umili też czas oczekiwania na posiłek. Wśród dań pod peką, możemy tu zjeść: ośmiornicę, nadziewane kałamarnice, jagnięcinę, cielęcinę i wieprzowinę, które tradycyjnie przyrządzone są z ziemniakami. Wśród ryb, skosztujemy m.in. orady, skorpeny i piotrosza. W swojej ofercie restauracja posiada również makarony oraz szczególnie polecany gulasz z ciecierzycą i ośmiornicą. Na wielbicieli słodkości czekają naleśniki, a zwolennicy grillowania mogą zamówić np. kotleciki jagnięce i cielęce. Oczywiście na terenie obiektu znajduje się obszerny taras, dzięki czemu możemy posilić się tradycyjnymi daniami na świeżym powietrzu.
Restauracja Julie to miejsce, które zasłużyło i zapracowało na swą renomę domową kuchnią, przyjazną obsługą oraz przytulną atmosferą. Jeżeli pragniemy skosztować najlepszych dalmatyńskich specjałów przygotowywanych na różne sposoby, także te tradycyjne pod peką, to powinniśmy się udać właśnie tutaj.