Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Konoba Prslika to jedna z bardziej znanych restauracji na wyspie Zlarin. Jej kucharze oferują typowe potrawy kuchni śródziemnomorskiej i dalmatyńskiej oraz europejskiej, co powinno skutecznie zaintrygować miłośników lokalnych przysmaków, którzy uczestniczą w naszych żeglarskich rejsach po Chorwacji. W lokalu wykorzystywane są tylko świeże, regionalne produkty.
Restauracja położona jest w malowniczej okolicy, około pięć minut spacerem od pobliskiej plaży. Na szczególną uwagę zasługuje piękny i gustowny wystrój restauracji. Dominuje tu styl śródziemnomorski. Obszerny taras i wnętrze lokalu zdobią piękne kamienie i wybrukowana kostka. Miejsce otoczone jest bujną roślinnością. Mamy okazję spożyć najlepszy w okolicy posiłek, w cieniu 100-letniego drzewka oliwnego. W samym lokalu znajdziemy kilka starych obiektów i zdobionych mebli, które na myśl przywodzą styl rustykalny. W rogu mieści się mały piec kamienny, na którym przygotowywane są dania pod peką. Świetnego efektu dopełniają elementy, podłoga i wyposażenie wykonane w drewnie. Minimalistyczna, lecz elegancka zastawa i kilka morskich dekoracji sprawiają, że jest to miejsce naprawę piękne i wykwintne. Wspaniały wystrój lokalu odzwierciedla kuchnię, która jest regionalna, tradycyjna, ale nie brakuje jej też wytworności. Najbardziej polecanymi tu potrawami są: sałatka z ośmiornicą, carpaccio z tuńczyka, pomidorki cherry i stek z tuńczyka. Możemy także skosztować lokalnego chorwackiego wina z najlepszych szczepów oraz grappy i brandy domowej roboty.
Konoba Prslika oferuje unikalną, śródziemnomorską atmosferę, która najlepiej wyczuwalna jest na zewnątrz budynku. Piękny taras zapewni nam wspaniałe widoki na malowniczą przyrodę. Będziemy mieć tu okazję do skosztowania tradycyjnych potraw i najlepszego alkoholu, także domowego wyrobu. A wszystko to w cieniu starego, 100-letniego drzewa oliwnego.