rejsomat.pl
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego Śródziemnomorskie skorupiaki – jak je przyrządzać i obrać

Śródziemnomorskie skorupiaki – jak je przyrządzać i obrać

Jednym z najczęściej spotykanych przysmaków, nie tylko Morza Adriatyckiego, ale w nadmorskich miejscowościach w ogóle, są skorupiaki. Amatorzy owoców morza zachwycają się krewetkami, homarami i krabami podczas żeglarskich rejsów. Jeżeli pierwszy raz mamy zamiar skosztować tych specjałów, warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi ich przyrządzania i obierania.

 

Najczęściej spotykane i najbardziej popularne są krewetki. Możemy je dostać także w Polsce. Nie są u nas towarem deficytowym. Najczęściej kupujemy je w postaci mrożonej. Nie oddają one jednak pełni bogatego smaku. Jeżeli chcemy skosztować prawdziwie świeżych, najlepszych krewetek, to takie dostaniemy właśnie w Chorwacji

Możemy je kupić w niemal każdej nadmorskiej miejscowości, znajdują się w prawie wszystkich kartach restauracji oraz na lokalnych targach. Krewetki dzielą się na te bardzo małe, najlepsze do sałatek, średnie i duże, czyli tzw. tygrysie. Ich obieranie nie jest trudne, ani czasochłonne. Wręcz przeciwnie, wiele osób uważa to za czystą przyjemność i uwielbia w gronie znajomych lub rodziny biesiadować przy krewetkach.

Jeżeli już przystępujemy do obierania krewetki, pamiętajmy, że nie jemy głowy i nóg, więc odrywamy je w pierwszej kolejności. Mięso, które nadaje się do spożycia znajduje się w odwłoku. Na dalszym etapie powinniśmy usunąć powłokę mięsa, czyli cienki pancerzyk. Jest na to kilka sposobów.

Można wspomóc się łyżką, ścisnąć pancerzyk i go podważyć, a później rozchylić i wyciągnąć całe mięso. Po stronie grzbietu, w mięsie znajduje się żyłka przypominają nitkę, często zakończona igłą, należy ją wyciągnąć. Czasami w tym celu trzeba trochę oskubać kawałek mięsa.

W przypadku homara i kraba sprawa jest bardziej skomplikowana i wymaga wprawy. Najlepszym rozwiązaniem jest zapoznanie się z obrazowym filmem, z których odnalezieniem nie powinniśmy mieć problemu. Do wszystkich wspomnianych skorupiaków ma jednak zastosowanie ta sama zasada: spożywamy zawsze tylko i wyłącznie białe mięso.

Podczas każdorazowego obierania przygotowujemy sobie miejsce na odpadki, których będzie sporo. Żaden skorupiak nie nadaje się do spożywania w całości. Po obieraniu myjemy dokładnie ręce. Najlepiej w wodzie z cytryną, która niweluje nieprzyjemny zapach. Możemy też swobodnie wspomagać się dłońmi podczas obrabiania. Nie ma nic złego w wyciąganiu palcami białego mięsa np. w gronie znajomych.

Skorupiaki można gotować w posolonej wodzie z dodatkiem pietruszki, która wpływa na niekorzystny morski zapach. Wodę po ugotowaniu możemy z powodzeniem wykorzystać jako bulion. Jeżeli przygotowujemy kraba czy krewetkę w wodzie z dodatkiem warzyw, to zostanie nam świetny bulion warzywny, idealny do zupy. Mięso skorupiaków dzięki warzywom zyska też wspaniałe aromaty, a jest na nie bardzo podatne.

 

Jeżeli chcemy poznać prawdziwą śródziemnomorską kuchnię ze wszystkim jej wyjątkowymi smakami i aromatami, to skorupiaki są obowiązkowym przysmakiem do skosztowania. Można je przyrządzać na różne sposoby. Oprócz gotowania w wodzie warto wypróbować gotowanie na parze. Kraby, krewetki i homary bardzo silnie chłoną aromaty i wydzielają swoje własne, unikalne smaki, które zachwycą każdego smakosza.

Podobne artykuły
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
poniedziałek, 6 listopada 2017
Grenada to kolejny, interesujący punkt na mapie zróżnicowanego świata Karaibów. Jest to wyspa i kraj wielu zderzających się kultur, zróżnicowanych krajobrazów, oryginalnej kuchni i wyjątkowych miejsc naznaczonych...
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
niedziela, 7 stycznia 2018
Kuchnia marokańska to oryginalne połączenie smaków i mnóstwo aromatycznych przypraw z różnych zakątków świata. Marokański świat kulinariów czerpie z innych kuchni całymi garściami wypracowując w ten sposób własne,...
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
niedziela, 16 września 2018
Zapewne wielu z nas wśród największych atrakcji Chorwacji bez wahania wymieniłoby plaże. Śródziemnomorskie kraje od zawsze kojarzyły się zwłaszcza z wakacyjnym wypoczynkiem, którego synonimem jest właśnie plażowanie,...

Dlaczego warto wybrać Rejsomat.pl?

korzyści największa baza ofert
Największa oferta w Polsce
korzyści tylko sprawdzeni organizatorzy
Tylko sprawdzeni organizatorzy
Każdy rejs może zostać anulowany za pełnym zwrotem w ciągu 24 godzin od chwili zakupu. Sprawdź zasady anulowania.
Elastyczne zasady anulowania
korzyści najniższa cena
Prezentujemy pełną ceną w PLN
korzyści kompleksowa oferta
Bezpieczny dla początkujących
korzyści profesjonalny skipper
Tylko profesjonalni polskojęzyczni sternicy
0Ofert rejsów
0Mil morskich w ofercie
0Połączeń lotniczych
622Atrakcji turystycznych
0Wolnych koi