Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Kraj: Chorwacja
Akwen: Morze Adriatyckie
Długa tradycja restauracji Konoba Toni w Chorwacji sięga roku 1948. Lokal należy do miejscowej rodziny Sladić. Oferowane tu są dania lokalnej kuchni śródziemnomorskiej i europejskiej. Stosowanie tradycyjnych sposobów przygotowywania potraw oraz obszerny taras, na którym przyjmowani są goście powoduje, że Konoba Toni to miejsce odwiedzane przez wielu turystów, także przez uczestników żeglarskich rejsów po okolicy.
Rodzinna restauracja jest bardzo związana z tradycją, co najlepiej wyraża jej podejście do kuchni. Specjalnością lokalu są dania przygotowywane pod peką, czyli znaną od setek lat metodą przygotowania pod stalowym saczem w kształcie klosza. Sacz obsypuje się żarem i przykrywa jedzenie. Wszystko przygotowywane jest na wielkim piecu. Cały proces przyrządzania potraw jest widoczny dla gości. To daje możliwość podpatrzenia tradycyjnego dalmatyńskiego sposobu przygotowywania dań. Restauracja oferuje przyrządzoną tą metodą jagnięcinę, cielęcinę, ośmiornice, pieczone ryby oraz warzywa na czele z ziemniakami. Do dań mogą być podane regionalne chorwackie wina, grappa o różanym smaku i specjalność właściciela zakładu – różana rakija. Owoce morza i ryby pochodzą z lokalnych dostaw, więc są gwarancją świeżości. Najlepszym miejscem na skosztowanie specjałów dalmatyńskiej kuchni w Konoba Toni jest piękny i obszerny taras. Porcje także zadowolą każdego gościa, więc restauracja jest szczególnie polecana np. po zwiedzaniu Parku Narodowego Krka, czy dłuższej wyprawie rowerowej. Szczególnie urokliwa atmosfera panuje w lokalu wieczorem. Warto spędzić tu czas o późnej porze, na tarasie przy dymiących paleniskach peki.
Konoba Toni to tradycyjna, rodzinna restauracja, która prezentuje wszystko to, co najlepsze w kuchni dalmatyńskiej. To w tym lokalu spróbujemy prawdziwie oryginalnych, chorwackich dań. Dużą atrakcją jest także możliwość podpatrzenia procesu przygotowywania potraw.