rejsomat.pl
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego Gotowanie na jachcie. Przepis na szybką i smaczną pizzę

Gotowanie na jachcie. Przepis na szybką i smaczną pizzę

Podczas żeglarskiego rejsu niejednokrotnie będziemy mieli możliwość skosztowania najlepszych śródziemnomorskich przysmaków w miejscowych, chorwackich restauracjach. Sałatki z ośmiornicą, grillowany tuńczyk, owoce morza w najróżniejszych kombinacjach i lekkie przystawki na czele z szynką pršut czy serem Pag. Wybór jest duży, zachwyca i urzeka niejednego smakosza. Co jednak jeżeli akurat jesteśmy na jachcie, daleko od lądu, a nie mamy ochoty na przekąskę, lecz pełnowartościowy posiłek? A może zwyczajnie uwielbiamy sami gotować i musimy od czasu do czasu, nawet na wakacjach, przyrządzić sobie coś specjalnego? Naszą propozycją, która doskonale sprawdzi się podczas wyjazdu, nawet w polowych warunkach jest pizza.

 

Jeżeli wierzyć podaniom i informacjom potwierdzanym przez znawców kulinarnego świata, pizza wcale nie pochodzi z Włoch, ale ze starożytnej Grecji a jej prototypy serwowano jeszcze w starożytnym Egipcie na cześć urodzin faraona.

Nieodłącznie jednak pizza kojarzy nam się z Włochami i to za sprawą tego kraju zyskała popularność i obecny kształt. Bardzo szybko genialna w swej prostocie i smaczna potrawa zyskała ogromną sławę i stała się obecnie rozpoznawalnym symbolem. Teraz pizzę dostaniemy niemal wszędzie. Podatność tego dania na zmiany i dodawanie nowych składników sprawia, że pizza w różnych rejonach zyskuje swój lokalny, unikatowy koloryt i to jest chyba jedna z największych tajemnic jej sukcesu.

Wielkim przełomem w historii włoskiej potrawy było sprowadzenie pomidorów do Europy po wyprawie Kolumba. Pomidorowa pasta szybko okazała się idealnym dodatkiem do pizzy. W 1889 roku królowa Włoch, Margherita Sabaudzka odwiedziła Neapol. Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito zaserwował jej pizzę z pomidorami, serem mozzarella i bazylią. Danie miało swoją kolorystyką oddawać barwy Włoch. W ten sposób narodziła się jedna z najsłynniejszych pizz świata.

Przed przybyciem do nas pomidorów, które uznawane były przez długi czas za trujące, podawano tzw. pizzę neapolitańską z oliwą, mozzarellą i przyprawami.

Słynna swego czasu była także pizza Marinara, również uważana za jedną z najstarszych, chociaż składała się już z pomidorów. Dodatkiem było w niej oregano, oliwa, czosnek i bazylia, a zajadali się nią żeglarze i ludzie morza. Za stolicę pizzy z oczywistych względów uznawany jest Neapol. Do tej pory funkcjonuje tam najstarsza pizzeria na świecie założona w 1830 roku.

Tyle mówi nam historia, a jak jest dzisiaj? Pizza wciąż trzyma się świetnie i jest jednym z najbardziej znanych dań na świecie. Popularne jest zamawianie jej przez internet, została nawet dostarczona do stacji kosmicznej. Potrawa przyjęła się w kuchniach na całym świecie, ponieważ jest prosta w przygotowaniu i zawsze efektowna. Jej smak można też zmieniać w zależność od wybranych dodatków.

Przygotowanie pizzy nie jest też czasochłonne, dlatego polecamy ją do opieczenia na jachcie. Będzie nam potrzebne:

  • 8 g drożdży w proszku (zazwyczaj jest to jedno opakowanie)
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml letniej wody.

Do pizzy konieczny jest też sos. Oczywiście, jak nakazuje tradycja, będzie to sos pomidorowy, a w nim składniki:

  • pasta pomidorowa/przecier/keczup lub jakikolwiek wytwór pomidorowy (możemy też sami zakupić pomidory i zrobić z nich pastę)
  • bazylia
  • oregano
  • czosnek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy.

Sos przygotowujemy szybko. Wlewamy do miski 2 łyżki oliwy, dodajemy przyprawy. Pastę pomidorową lub keczup mieszamy z odrobiną wody. Jeżeli dodajemy koncentrat, to przyda się też trochę cukru, żeby przełamać kwaskowatość. Całość łączymy ze sobą, mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

Przygotowujemy ciasto. Do letniej wody dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia składników i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie łączymy w missce mąkę, sól i oliwę. Dodajemy do tego gotową mieszankę z drożdżami i zabieramy się za wyrabianie ciasta. Musimy stworzyć dłońmi jednolitą masę. Jeżeli ciasto się klei, dosypujemy mąkę. Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość i od razu uruchamiamy piekarnik do nagrzania na 220°C. Zwykle powinniśmy odczekać 30 minut do 1 godziny.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy je na posypaną mąką blacie. Staramy się aby ciasto było cienkie. Następnie posypujemy mąką blachę i nakładamy na nią rozwałkowane ciasto. Smarujemy je sosem pomidorowym i posypujemy serem. Nakładamy pozostałe składniki, takie jakie lubimy lub mamy pod ręką. Wkładamy pizzę do piekarnika i czekamy 10-15 minut. W czasie pieczenia warto do ciasta zaglądać i obserwować stopień podpieczenia brzegów. Mocno zarumienione mogą być już znakiem przypalenia, więc zwracamy na to baczną uwagę.

 

W ten sposób mamy pizzę. Wystarczy chwila cierpliwości podczas wyrastania ciasta, trochę fantazji w doborze składników i mamy wymarzone danie. Możemy nawet przygotować pizzę w wersji śródziemnomorskiej, np. z owocami morza, wtedy pozostaniemy w klimacie wakacji. Niezależnie od pomysłu, robienie pizzy może być wspaniałą rozrywką w gronie rodziny lub przyjaciół na jachcie, która doskonale urozmaici nasz pobyt w Chorwacji

Podobne artykuły
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
niedziela, 9 lipca 2017
Jeżeli decydujemy się na dotarcie na nasz żeglarski rejs samochodem, powinniśmy mieć na uwadze kilka praktycznych wskazówek oraz alternatywnych tras. Nasza podróż powinna być przemyślana i dokładnie zaplanowana,...
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
poniedziałek, 6 listopada 2017
Jedna z najbardziej znanych wysp w chorwackiej części Adriatyku, to obowiązkowy cel wielu żeglarskich wypraw po Dalmacji. Lawendowa Wyspa, bo tak mieszkańcy i turyści nazywają to miejsce, od lat urzeka swoim pięknem,...
Zdjęcie z rejsu żeglarskiego
poniedziałek, 10 września 2018
Najbardziej dominującą cechą norweskiego świata kulinariów wydaje się być prostota. Tutaj nie ma skomplikowanych kompozycji przypraw, ani wielkiej fuzji smaków mnóstwa składników. Norweskie dania tradycyjne to najczęściej...

Dlaczego warto wybrać Rejsomat.pl?

korzyści największa baza ofert
Największa oferta w Polsce
korzyści tylko sprawdzeni organizatorzy
Tylko sprawdzeni organizatorzy
Każdy rejs może zostać anulowany za pełnym zwrotem w ciągu 24 godzin od chwili zakupu. Sprawdź zasady anulowania.
Elastyczne zasady anulowania
korzyści najniższa cena
Prezentujemy pełną ceną w PLN
korzyści kompleksowa oferta
Bezpieczny dla początkujących
korzyści profesjonalny skipper
Tylko profesjonalni polskojęzyczni sternicy
0Ofert rejsów
0Mil morskich w ofercie
0Połączeń lotniczych
622Atrakcji turystycznych
0Wolnych koi